onsdag 9 mars 2016

VO's praktik

Hej!
I det här inlägget tänkte vi nämna lite skillnader och hur det är här på vår norska praktikplats. Vi har märkt en hel del som är annorlunda mot vad vi är vana vid hemma i Sverige.

Först och främst, Stranda ligger ganska långt upp i landet bland bergen som ni har sett. Vägarna går mycket upp och ned och det tar tid att ta sig fram. Närmsta sjukhus är Ålesund, cirka en och en halv timme härifrån med bil. Därför är omsorgssentret försett med mer utrustning än vad ett vanligt äldreboende hemma är, så man inte behöver åka till sjukhuset om det inte är jättenödvändigt. Det tycker vi är mycket bra, det märks verkligen att man tänker ett steg längre.

En annan skillnad mot vad vi har hemma är att man inte använder engångs- tvättlappar utan dem använder handdukar istället, som sedan skickas till ett tvätteri. En gång i veckan kommer det en leverans från tvätteriet med ren tvätt. Även sängkläder och pyjamaser skickas iväg till tvätteriet, hemma i Sverige är vi vana vid att alla har sitt eget och man tvättar det på boendet.

I Norge äter man inte sådan lunch som vi är vana att göra här i Sverige. Inte heller frukosten ser likadan ut. Här äter man smörgåsar med en rad olika pålägg, korv, ost, skinkost, sylt, kaviar, makrill på tub, jordnötssmör, fruktsallad, frukt och brunost. Även något som heter prim, det är typ som margarin i konsistensen och det brer man på mackan. Det smakar först lite sött, sedan en mjölkig eftersmak. Svårt att beskriva! Det som vi kallar naturell filmjölk och äter med flingor och socker dricker man i Norge gärna i glas, som ett helt vanligt glas mjölk. Men man kallar det för "surmelk".

Som lunch äter man oftast bara något lättare, kanske en lätt soppa med lite bröd eller havregrynsgröt. Vi blev väldigt förvånade, för själva skulle vi aldrig klara dagen om vi inte fick äta lunch haha. Middagen däremot är mer rejäl, lika rejäl som vi är vana att äta lunch :)

En sak som är likadan i båda länderna är synen på människan. I både Sverige och Norge ser man till att sätta människan i centrum och utgå från dennes individuella förmågor och förutsättningar. Det är mycket bra och precis så som vi anser att alla vård skall vara utformad. Det kanske är så att Norge är ännu mer engagerade i de äldre än vad Sveriges vård är, iallafall vad vi har märkt här i Stranda. All personal brinner verkligen för de äldres bästa och det är så roligt att se och få vara delaktig i det.

/ VO

1 kommentar:

  1. Så fint att ni gör jämförelser. Bra reflektioner! Ha det

    SvaraRadera