söndag 13 mars 2016

Hur våra dagar ser ut på barnehage

Hej!


I morgon går vi in i vår sista arbetsvecka här i Norge. Hittills har vi märkt både likheter och olikheter.

När vi börjar vid halv nio så äter de flesta barnen på avdelningarna frukost. De äter så sent för att förskolan öppnar senare här om man jämför med Sverige. Barnen äter väldigt onyttiga tillbehör till sina ljusa mackor som till exempel Prim och brunost som innehåller mycket socker. Detta är ju snabba kolhydrater som gör att barnen får väldigt mycket energi och det blir i sin tur högljudt. Efter frukost ser det olika ut för avdelningarna. Vissa får fri lek medans andra jobbar med sina uppgifter och vissa går ut. Runt lunch kan barnen spendera runt 2 h ute. Olikheter som vi har sett när barnen är ute är till exempel att personalen har sedan första början låtit barnen klara sig själva för att de ska bli tåliga och självständiga. Personalen uppmuntrar barnen att resa sig upp när de har fallit i stället för att gå fram och tycka synd om barnen vilket leder till att de ofta inte börjar gråta och gnälla. Självklart går personalen fram till barnen om det är allvarligt. Vissa avdelningar dokumenterar vart barnen befinner sig vid olika klockslag då det kan vara bra tillhands om något skulle hända. Vi tycker att detta är ett bra arbetssätt för att ge trygghet sig själva, barnen och familjerna.

När barnen kommer in igen äter de lunch som även där består av samma ingredienser som frukosten och där emellan får de även frukt och knäckebröd. Efter lunch får vissa avdelningar fri lek medans andra har vilostund.

Tiden här har gått så himla fort men vi har hunnit med så mycket. Nu kämpar vi på det sista och tar till vara på tiden som är kvar här.

/ BF

1 kommentar: